Czas na odświeżenie Twojego ogrodu oraz balkonu - poczuj się jak w raju

Lato co prawda idzie ku końcowi, ale upalna aura wcale nas nie opuszcza. Wieczory są już szybsze, jednak na pewno można je wykorzystać na posiadówkę przy grillu. Najlepszym daniem podczas mitingów u moich kumpli, którzy mieszkają dość na uboczu miasta są rewelacyjne grillowane pieczarki.

Aranżacja tarasu
Author: Ikea
Source: Ikea
Sposób ich zrobienia jest banalnie łatwy. Od kapeluszy odrywamy nóżki, wypełniamy je drobno pokrojonym żółtym serem, dokładamy pokrojoną w ćwiartki oliwkę i niewiele przypraw do smaku (wystarczy szczypta!). Kolejnym nietrudnym do przygotowania warzywem z grilla jest cukinia - relaks w ogrodzie.

Wystarczy pokroić ją w grube plasterki. Oczywiście, możemy ją również całą noc trzymać w uprzednio przygotowanej marynacie. Do jej zrobienia potrzebujesz tylko oliwy z oliwek i ulubionych ziół. Ja przykładowo zawsze daję zioła prowansalskie, sól i pieprz. Plasterki zostawiam w tej zalewie i daję na noc do lodówki. Jednak moim najulubieńszym grillowanym przysmakiem są szaszłyki. Z tym, że te już muszą być z mięsem. Optymalnie z piersią z kurczaka – jest delikatna, nie zawiera niemalże tłuszczu, i jest niesamowicie zdrowa. Kroję ją w średniej wielkości kostkę, marynuję nocą w zaprawie z oliwy i przyprawy do kurczaka, później nakładam na patyczki wraz z pomidorem, papryką, zieloną cebulą i ogórkiem.

Ostatnio moim znajomym wpadło trochę więcej pieniędzy na konto bankowe i w końcu mogą jakoś wyposażyć nasze miejsce spotkań. Wyśnili sobie, że będzie to taras (promiennik podczerwieni Spot) w stylu śródziemnomorskim - pomysł na taras. Zrobili już wstępny projekt, buszują w sklepach, a w piwnicy są już płytki. Specjalista zaproponował im kilka eleganckich krzewów, które będą rosły w donicach. Wiosną kroi się początek sezonu grillowego w klimacie śródziemnomorskim.