Error message

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2405 of /var/www/vhosts/lasy-wroclaw.pl/includes/menu.inc).

Które rasy krów mlecznych są najczęściej kupowane?

Od dawna populację bydła tworzą 4 odmiany: czerwono-biała, czarno-biała, simental oraz polska czerwona. Dobry rolnik chce wykonać wszystko, żeby przez hodowlę w stadzie korygować wartość swych krów.


Istnieją tu 2 możliwości.


Można by nabyć z importu jałówki cielne lub przez długotrwałą pracę, dobierając wyłącznie najlepsze buhaje z ras mlecznych H-F, w taki sposób podnosić wartość swojego stada. Poprawia się tak pokrój krów, zatem wygląd jest zbliżony do typowego wzorca, wymię jest kuliste i duże, a także wysoko zawieszone. Poza tym strzyki są cylindryczne i równomiernie usytuowane i rośnie jakość mleka. Rolnik, który zdecyduje się na krowy należące do typowo mlecznych ras dżersej oraz H-F, musi się liczyć z tym, że będzie miał niezwykle dużą wydajność mleka, jednak krowa po wybrakowaniu nie będzie się dawać obłożyć mięsem oraz najczęściej jest sprzedawana po najmniejszej możliwej cenie.




Jak usunąć sierść z dywanów
Author: iStockphoto.com
Source: iStockphoto.com


Istnieją także trudności ze sprzedażą cieląt takich ras. Jeżeli w danym gospodarstwie są krowy przynależne do ras ogólnoużytkowych, zatem czerwono-biała, simental albo czerwona polska, to wydajność mleka będzie trochę niższa 5000-6000 kg, lecz po wystąpieniu wybrakowania takie krowy można prędko opasać, natomiast byczki w krótkim tempie urosną oraz będą bardzo korzystnym eksportowym artykułem.

Odwiedź naszą stronę. Wyszukasz tam codziennie jedynie bieżący tekst (https://www.zielonalapka.com/pl/c/pulapki-na-jastrzebie/110). Szczegółowe informacje na pewno przypadną Ci do gustu.

Trzeba także mieć świadomość, że dla przemysłu mleczarskiego są niezwykle potrzebne dwa rodzaje mleka.


Chodzi tutaj o mleko konsumpcyjne zawierające niewielkie kuleczki tłuszczu (krowy czarno-białe) oraz mleko o wysokiej zawartości masy suchej i dużych grudkach tłuszczu (jersey, czerwona polska, czerwono-biała polska, simental) służące do wytwarzania produktów mleczarskich o przedłużonej trwałości (dla przykładu sery). Krowa czarno-biała jest najbardziej rozpowszechnioną rasą na świecie. Bydło to wyróżnia się zrównoważonymi właściwościami oraz użytkowością mięsno-mleczną.