Które rasy krów mlecznych są najczęściej kupowane?
Submitted by addmean on Sat, 01/29/2022 - 07:39
Od dawna populację bydła tworzą 4 odmiany: czerwono-biała, czarno-biała, simental oraz polska czerwona. Dobry rolnik chce wykonać wszystko, żeby przez hodowlę w stadzie korygować wartość swych krów.
Istnieją tu 2 możliwości.
Można by nabyć z importu jałówki cielne lub przez długotrwałą pracę, dobierając wyłącznie najlepsze buhaje z ras mlecznych H-F, w taki sposób podnosić wartość swojego stada. Poprawia się tak pokrój krów, zatem wygląd jest zbliżony do typowego wzorca, wymię jest kuliste i duże, a także wysoko zawieszone. Poza tym strzyki są cylindryczne i równomiernie usytuowane i rośnie jakość mleka. Rolnik, który zdecyduje się na krowy należące do typowo mlecznych ras dżersej oraz H-F, musi się liczyć z tym, że będzie miał niezwykle dużą wydajność mleka, jednak krowa po wybrakowaniu nie będzie się dawać obłożyć mięsem oraz najczęściej jest sprzedawana po najmniejszej możliwej cenie.
Author: iStockphoto.com
Source: iStockphoto.com
Istnieją także trudności ze sprzedażą cieląt takich ras. Jeżeli w danym gospodarstwie są krowy przynależne do ras ogólnoużytkowych, zatem czerwono-biała, simental albo czerwona polska, to wydajność mleka będzie trochę niższa 5000-6000 kg, lecz po wystąpieniu wybrakowania takie krowy można prędko opasać, natomiast byczki w krótkim tempie urosną oraz będą bardzo korzystnym eksportowym artykułem.
Odwiedź naszą stronę. Wyszukasz tam codziennie jedynie bieżący tekst (https://www.zielonalapka.com/pl/c/pulapki-na-jastrzebie/110). Szczegółowe informacje na pewno przypadną Ci do gustu.
Trzeba także mieć świadomość, że dla przemysłu mleczarskiego są niezwykle potrzebne dwa rodzaje mleka.
Odwiedź naszą stronę. Wyszukasz tam codziennie jedynie bieżący tekst (https://www.zielonalapka.com/pl/c/pulapki-na-jastrzebie/110). Szczegółowe informacje na pewno przypadną Ci do gustu.
Trzeba także mieć świadomość, że dla przemysłu mleczarskiego są niezwykle potrzebne dwa rodzaje mleka.
Chodzi tutaj o mleko konsumpcyjne zawierające niewielkie kuleczki tłuszczu (krowy czarno-białe) oraz mleko o wysokiej zawartości masy suchej i dużych grudkach tłuszczu (jersey, czerwona polska, czerwono-biała polska, simental) służące do wytwarzania produktów mleczarskich o przedłużonej trwałości (dla przykładu sery). Krowa czarno-biała jest najbardziej rozpowszechnioną rasą na świecie. Bydło to wyróżnia się zrównoważonymi właściwościami oraz użytkowością mięsno-mleczną.